Het anodiseren zoals wij doen is eigenlijk het ‘standaard’ anodiseren, ook wel blank anodiseren genoemd. Blank anodiseren is de meest toegepaste vorm van anodiseren. Voor het anodiseren van aluminium (meest gebruikte onderdelen voor anodiseren) kunnen wij een maximale maat verwerken van 3000mm x 500mm x 1000mm (lxbxh).

Methode/proces

Met behulp van zwavelzuur, in combinatie met een elektrochemisch proces, wordt een oxidelaag gevormd op het materiaal. Hierdoor wordt bij aluminium bijvoorbeeld een aluminiumoxidelaag gevormd aan het oppervlak van het aluminium (dikte tussen de 5-25 micron) welke corrosiewerend is en het materiaal een mooie afwerking geeft.

Tijdens het anodiseren wordt het materiaal, in tegenstelling tot andere behandelingen, niet voorzien van een extra laag. De aluminiumlaag die zich vormt wordt opgebouwd uit het materiaal dat anodiseert. Het verschil van anodiseren ten opzichte van andere oppervlaktebehandelingen is dat de metalen look van het aluminium behouden blijft.

Om een zo mooi en duurzaam mogelijke anodiseerlaag te creëren, worden onderstaande stappen gehanteerd:

  1. Reinigen van het materiaal om de natuurlijke oxidelaag en vuil te verwijderen
  2. Etsen. Niet verplicht. Kan gebruikt worden om de dikte van het materiaal te verkleinen
  3. Anodiseren. Oxidelaag gecreëerd in een bad met zwavel- of chroomzuur
  4. Sealen. In een koud bad wordt de oxidelaag geseald en volledig afgesloten

Toepassingen geanodiseerde producten

  • Ter vergroting van warmtestraling op bijvoorbeeld koelplaten
  • Als hechtlaag voor lakken
  • In de bouw vanwege de corrosiewerende laag van anodiseren
  • Als elektrische isolatielaag
  • Machinebouwindustrie
  • Fietsen en automobielindustrie

Twijfelt u of wij uw product kunnen bewerken of wat de beste oppervlaktebehandeling is? Wij voorzien u graag van advies en denken graag met u mee! Bel ons op 0227 60 00 33 of maak gebruik van ons contactformulier.