Anodiseren wordt vaak toegepast op aluminium. Anodiseren is het kunstmatig aanbrengen van een verdichte aluminium oxidelaag. Een anodiseerlaag op aluminium is een oxidelaag. Dit kan transparant zijn of, dankzij een kleurproces, met een gekleurde laag.

Stappen van aluminium anodiseren

Voor het anodiseerproces wordt het aluminium in een aantal stappen gereinigd en ontdaan van de oxidelaag. Vervolgens worden de overgebleven legeringselementen verwijderd en is de aluminium klaar voor anodisatie.

Het aluminium wordt in een bad gehangen met een spanningsverschil tussen anode en kathode. Hierdoor reageert het aluminium versneld met zuurstof in de zure, waterige oplossing. Vervolgens wordt het aluminium in een koud bad geplaatst. Hierdoor wordt de oxidelaag geseald en volledig afgesloten.

Het metaaloppervlak wordt door de reactie omgezet in een duurzame, slijtvaste en corrossiebestendige oxidelaag. De laag wordt volledig geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Er ontstaat dus geen extra laag op het aluminium. Dit zorgt ervoor dat de metalen uitstraling van het aluminium bewaard blijft.

Voordelen van aluminium anodiseren

  • Mooi uiterlijk, met behoud van het karakter van aluminium.
  • Het is duurzaam, corrossiebestendig en kleurecht.
  • Vergt na de behandeling weinig onderhoud.
  • De verwachte levensduur is 80 jaar.
  • Het valt goed te recyclen.

Onderhoud geanodiseerd aluminium

Geanodiseerd aluminium vergt weinig onderhoud. De laag is hard en robuust. Het belangrijkste is om het aluminium goed schoon te houden. Schoon geanodiseerd aluminium heeft namelijk een lange levensduur. Zo kan het tot wel 80 jaar mee gaan!  

Toepassingen geanodiseerd aluminium

Het anodiseren van aluminium komt met name voor in de bouw en machinebouw, maar kan ook worden ingezet als hechtlaag voor het lakken. Ook als elektrische isolatielaat en binnen de fietsen- en auto-industrie wordt het toegepast.

Wilt u uw aluminium laten anodiseren of wilt u weten of dit de juiste oppervlaktebehandeling is voor uw product? Neem dan contact met ons op voor advies en meer informatie.