Anodiseren is een oppervlaktebehandeling voor aluminium. Tijdens het anodiseren wordt aluminium voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag die tijdens het anodiseren ontstaat is duurzaam, slijtvast en corrosiebestendig. Het wordt niet op het aluminium aangebracht maar volledig geïntegreerd met het metaal. Kort samengevat is anodiseren het kunstmatig aanbrengen van een oxidelaag onder invloed van stroom in een natchemisch proces.

Hoe werkt anodiseren?

Het anodiseerproces ziet er als volgt uit:

Het aluminium wordt in een aantal stappen gereinigd en ontdaan van de natuurlijke oxidelaag. Vervolgens wordt het aluminium in een bad met zwavel- en chroomzuur geplaatst. Er is een spanningsverschil tussen anode en kathode. Hierdoor reageert het aluminium versneld met de zuurstof in de oplossing en wordt de oxidelaag gevormd. In een koud bad wordt de oxidelaag geseald en afgesloten.


Het aluminium dat wordt omgezet naar deze oxidelaag neemt twee keer zoveel ruimte in als het oorspronkelijke metaal. Hierdoor neemt de afmeting van het aluminium toe. Om dat te voorkomen kan Galvano van Wolferen het aluminium, voordat het in het bad wordt geplaatst, etsen. Dit wordt ook wel maatvast anodiseren genoemd. Hierdoor wordt de dikte van het materiaal verkleind.

Wat zijn de voordelen van anodiseren?

De belangrijkste reden om aluminium te anodiseren is voor de bescherming. Dankzij de oxidelaag die ontstaat tijdens het anodiseren wordt de corrosieweerstand verhoogd. Het aluminium blijft langer mooi dankzij de harde en slijtvaste laag. Dit is weer bevorderlijk voor de duurzaamheid en levensduur van het materiaal.

Galvano van Wolferen anodiseerd aluminium alleen blank.

Geanodiseerd aluminium reinigen

Wij raden aan om zorgvuldig om te gaan met het reinigen van geanodiseerd aluminium. Gebruik hiervoor pH neutrale schoonmaakmiddelen om de laag niet aan te tasten. Onder normale omstandigheden hoeft het materiaal maar één keer per jaar gereinigd te worden. Onder extremere omstandigheden is het aan te raden om het aluminium twee keer per jaar te reinigen.

Toepassing van anodiseren

Het anodiseren van aluminium wordt als volgt toegepast:

  • In de bouw
  • Laag op een koelplaat
  • Elektrische isolatielaag
  • In de auto- en fietsindustrie
  • Machinebouw
  • Als hechtlaag voor het lakken

 

Wilt u aluminium laten anodiseren? Galvano van Wolferen is specialist op het gebied van oppervlaktebehandelingen als anodiseren. Neem voor meer informatie of advies contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0227 60 00 33.