Aluminium kan beschermd worden tegen oxidatie door de oppervlaktebehandeling chromateren. Het chromateren van aluminium wordt met name uitgevoerd om het materiaal te voorzien van een sterke, corossiewerende laag. Lees verder om erachter te komen hoe dit proces in zijn werking gaat.

Wat is chromateren?

Bij chromateren wordt er een conversielaag op het product aangebracht. Deze conversielaag zorgt ervoor dat de hechting van een aan te brengen laksysteem en de corrosieweestand verbeterd. Naast dat de chromaatlaag zorgt voor corrosiebescherming, is het ook elektrisch geleidend. Na het chromateren van het aluminium heeft het materiaal geen glimmend uiterlijk gekregen. Een gechromateerd stuk aluminium is voorzien van een doorzichtige, licht iriserende laag. Hoewel het chromateren eigenlijk gezien wordt als een hechtingslaag voor poedercoaten en lakken, is Galvano tevens gespecialiseerd in chromateren als hoogwaardige eindbehandeling.

Waarom chromateren?

Het chromateren van aluminium wordt toegepast voor de volgende redenen:

  • Als hechtlaag of primer onder verflagen op profielen en plaatwerk.
  • Als elektrisch geleidende laag op wapensystemen.
  • Als anti-corrosielaag op scheepsonderdelen.

Verschillende chromateer behandelingen

Chromateren is een verzamelnaam voor een groep voorbehandelingsmethoden. Er kan gebruik gemaakt worden van een chroom 3-behandeling of een chroom 6-behandeling. Chroom 3-behandeling wordt ‘groen chromateren’ genoemd en chroom 6-behadeling ‘geel chromateren’ genoemd. Chroom 6 heeft kwalitatief betere eigenschappen op het gebied van corrosie dan chroom 3. Chroom 3 heeft minder nadelige invloed op de arbo- en milieugebied.

SurTec 650 chromateren

SurTec 650 is een nieuwe vorm van chromateren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een milieuvriendelijk, niet toxische voorbehandeling. Dit betekent dat er bij SurTec 650 chromateren geen gebruik wordt gemaakt van 6-waardig chroom.

 

SurTec 650 chromateren is een oppervlaktebehandeling waarbij een chromaatlaag of conversielaag gevormd wordt. Door deze chemische bewerking wordt de toplaag van het aluminium omgezet in een aluminiumverbinding. Deze dunne laag, die gevormd wordt door SurTec 650 chromaatlaag/conversielaag bescherming blijven bieden tegen roest.

Installaties voor het chromateren

Uw producten worden in korven geladen en gaan door een aantal fasen van de dompelreeks. Het proces bestaat uit ontvetten, spoelen, beitsen, spoelen, chromateren, spoelen, spoelen in demi-water en drogen.

Voordelen van chromateren

Het chromateren van aluminium biedt de volgende voordelen:

  • Bruikbaar als nabehandeling voor geanodiseerde lagen.
  • Perfecte basislaag om op te spuiten, poedercoaten en lijmen.
  • Excellente corrosiebescherming in vergelijking met chroom 6+ passiveren.
  • De laag voldoet aan de militaire specificaties.

Chromateren bij Galvano van Wolferen

Galvano van Wolferen chromateert onder andere voor de scheepsbouw. Zo zijn marineschepen in de marinehaven van Den Helder voorzien van deze oppervlaktebehandeling. Wilt u meer informatie over onze diensten of over chromateren? Neem dan contact met ons op via 0227 60 00 33 of maak gebruik van ons contactformulier.