Het beitsen van RVS is het behandelen van roestvrijstaal met een beitsmiddel. Dit middel bestaat onder andere uit waterstoffluoride en salpeterzuur. Door het beitsen verdwijnen alle carbides en ijzerdelen. Na het beitsen van RVS wordt het met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk gereinigd. Hierdoor wordt de opgeloste laag verwijderd. Het RVS staat weer open voor een reactie met zuurstof. Hierdoor kan de corrosiebestendige toplaag aangroeien. Dit is een natuurlijk proces en duurt ongeveer 48 uur.

Wanneer RVS alleen met salpeterzuur wordt behandeld en vervolgens afgespoten, duurt dit proces maar 30 minuten. Dit noemen we ook wel passiveren. Deze behandeling wordt afgesloten met een spoeling met gedemineraliseerd water. Het RVS kan gebruikt worden en zal niet meer roesten.

Waarom RVS beitsen en passiveren?

Het lassen, knippen en zetten van RVS leidt altijd tot beschadiging. Door het RVS te behandelen wordt de oxidelaag weer herstelt en het RVS passief. Het is verstandig om RVS altijd te laten beitsen zodat er nooit problemen ontstaan bij het gebruik.

Hoe wordt RVS gebeitst?

Het beitsen van RVS kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Dompelen: Galvano van Wolferen beschikt over diverse baden waarin wij het RVS kunnen dompelen. Wij kunnen een maximale maat verwerken van 7000mm x 1900mm x 1900mm (lxbxh). Buizen, pijpen en bijvoorbeeld kokers kunnen wij tot een lengte van 7000mm RVS beitsen/passiveren.
  • Sproeien: Wij kunnen in het geval van sproeibeitsen RVS met een maximale maat van 3500mm x 1500mm x 1500mm (lxbxh) voorzien van een oppervlaktebehandeling.

Wat voor RVS onderdelen worden er gebeitst?

Elk RVS onderdeel kan gebeitst worden bij Galvano en van Wolferen. Maar het komt met name voor in de volgende sectoren:

  • Machinebouw
  • Scheepsbouw
  • Constructiewerk
  • Levensmiddelenindustrie

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden van het beitsen van RVS? Wij vertellen u hier graag meer over. Neem voor meer informatie of passend advies contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0227 – 60 00 33.