Roest komt veel voor en is één van de meest bekende vormen van corrosie. Het tast metaal aan doordat het reageert op de combinatie van water en zuurstof. Roest wordt ook wel oxideren genoemd. Het heeft een negatief effect op metaal en beïnvloed de sterkte en het volume. Daarnaast ontstaat er een verkleuring van het metaal.

Invloed van roest op metaal

Welke verschijnselen treden op tijdens het roestproces?

  • IJzer: wanneer ijzer oxideert ontstaat er een bruinrode kleur. De roest drukt de constructie uit elkaar. Hierdoor wordt de constructie zwakker en het gaat schilferen. Een constructie kan uiteindelijk helemaal weg worden gevreten.
  • Koper: dit materiaal slaat groen of zwart uit als het in aanraking komt met water en zuurstof.
  • Staal: het roesten van staal hoeft niet direct nadelig zijn. Door een oxidelaag om het staal heen te creëren, wordt de binnenste structuur beschermt tegen zuurstof. Het oxidatieproces wordt daardoor vertraagd.
  • Aluminium: dit materiaal is van nature al corrosiebestendig. Oxide in aluminium vormt een geheel met het aluminium. Hierdoor ontstaat er een dichte, ondoordringbare structuur.

Nadelen van roest

Roest heeft een nadelig effect op metaal. Het heeft een groter volume dan de metaalsoorten en daardoor wordt het metaal langzaam uit elkaar gedrukt. Bij constructiebouwwerken als bruggen en kranen kan dit gevaarlijk worden. Sterkteverlies is het grootste nadeel van roest.

Hoe kan ik het metaal beschermen tegen roest?

Door metaal te beschermen tegen invloeden van buitenaf kan roest worden voorkomen. Een beschermende laag om het metaal heen biedt deze bescherming. De laag kan aangebracht worden met de volgende oppervlaktebehandelingen:

Wilt u uw metaal beschermen tegen roest? Galvano van Wolferen is specialist op het gebied van oppervlaktebehandelingen. Wij bieden diverse behandelingen aan. Bent u benieuwd of uw materiaal geschikt is voor één van de oppervlaktebehandelingen en welke het beste bij het materiaal past? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag.