De verschillen en overeenkomsten tussen staal, ijzer en metaal
Binnen de werktuigbranche wordt er veel gewerkt met staal, ijzer en metaal. Om er achter te komen wat precies het verschil is tussen de drie is het erg belangrijk om de eigenschappen van deze materialen te kennen zodat u deze in de toekomst zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Wij leggen u graag uit wat de eigenschappen en verschillen zijn tussen de drie elementen.
Binnen de werktuigbranche wordt er veel gewerkt met staal, ijzer en metaal. Om er achter te komen wat precies het verschil is tussen de drie is het erg belangrijk om de eigenschappen van deze materialen te kennen zodat u deze in de toekomst zo effectief mogelijk kunt gebruiken.
Wij leggen u graag uit wat de eigenschappen en verschillen zijn tussen de drie elementen.
Wat is ijzer?
IJzer is een metaalsoort en wordt in de wetenschap veelal aangeduid onder de noemer: Fe (ook wel Ferro genoemd). IJzer wordt net zoals koper, goud, zilver en tin onder metalen beschouwd. IJzer wordt gehaald uit erts en wordt gewonnen in verschillende delen van West-Europa, Noord-Amerika en Rusland.
De hoeveelheid koolstof die zich in het ijzer bevindt bepaalt uiteindelijk de ruwheid van het ijzer. Dit ruwijzer is afkomstig uit hoogovens en bevat gebruikelijk 3 tot 4,5 procent koolstof. Dit moet omlaag worden gebracht - naar een procent of 2 - om echt als ijzer te worden beschouwd.
Wat is metaal?
Metaal is een verzamelnaam voor elementen die overeenkomsten met elkaar hebben. Metalen worden ingedeeld in twee groepen: de ferrometalen en non-ferrometalen. De naam van deze indeling maakt duidelijk dat ferrometalen als belangrijk bestandsdeel ferro, oftewel ijzer (Fe), hebben. Non-ferrometalen hebben geen ijzer als bestandsdeel. In een nonferro legering kan wel ijzer worden toegevoerd. Alleen wanneer het percentage ijzer lager is dan 50 procent blijft men van een nonferro legering spreken.
Wat is staal?
Staal wordt - net als ijzer - gewonnen uit erts. Staal is namelijk ijzer met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof. Het is daardoor een legering tussen ijzer en koolstof. Staal kan ook andere elementen bevatten, hierdoor is staal een stuk gevoeliger voor erosie (roest) op uw staaloppervlak. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit te voorkomen. Met behulp van thermisch verzinken voorkomt u dat uw staalconstructie negatief wordt beïnvloed. Thermisch verzinken zorgt ervoor dat er een hard laagje op uw staalconstructie wordt aangebracht die roestvorming voorkomt.
Galvano van Wolferen BV is al meer dan 65 jaar de onbetwiste specialist in galvaniseren, aanverwante veredelingstechnieken en oppervlaktebehandelingen. Heeft uw staalconstructie behandeling nodig? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel: 0227 600033.