Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Galvaniseren, galvanotechniek & elektroplating

Galvaniseren is het bedekken van een voorwerp met een laagje metaal en wordt ook wel galvanotechniek, galvano of elektroplating genoemd.

Galvaniseren is het bedekken van een voorwerp met een laagje metaal en wordt ook wel galvanotechniek of elektroplating genoemd. Door een voorwerp te galvaniseren kun je deze enerzijds verbeteren qua eigenschappen (bijv. beter bestand tegen roest) maar anderzijds ook een mooi uiterlijk geven (bijv. het verchromen van bumpers).

 

Naast galvaniseren, galvanotechniek en elektroplating wordt de term galvano ook veel gebruikt. Men spreekt over het algemeen over hetzelfde proces.

 

Hoe werkt galvaniseren?

De galvanotechniek, galvaniseren dus, is een methode die gebruikt wordt om, door middel van elektriciteit, een laagje metaal aan te brengen op een werkstuk. Zo kan een metalen onderdeel bijvoorbeeld worden voorzien van een laagje zink (verzinken), chroom (verchromen), nikkel (vernikkelen) of tin (vertinnen). Bekijk hier een overzicht van al onze galvanotechnieken.

 

Galvanotechniek en galvaniseren kunnen grofweg opgedeeld worden in twee verschillende methoden. Enerzijds kun je galvaniseren met behulp van een externe stroombron en anderzijds kun je ook galvaniseren met behulp van een reductiemiddel in het elektrolyt. Bij Galvano van Wolferen gebruiken wij vrijwel altijd galvanisatie met behulp van een externe stroombron.

 

Galvanisatie met een externe stroombron

Bij galvaniseren met behulp van een externe stroombron, vormt het werkstuk dat gegalvaniseerd moet worden een kathode. Het werkstuk wordt ondergedompeld in een zoutoplossing waarin de gewenste metaaloplossing als zout is toegevoegd. Doordat het werkstuk als kathode wordt gebruikt – en de stroom door de zoutoplossing – treedt er een redoxreactie op.

 

Door deze redoxreactie is het werkstuk in staat om de gewenste eigenschappen (bijv. een zinklaag of koperlaag) over te nemen uit het bad.

 

Voorbeeldproces galvaniseren (verzinken)

  1. Het bad waarin het werkstuk ondergedompeld moet worden, wordt voorzien van een zout van het metaal dat het laagje moet gaan vormen. Zodoende wordt zinkchloride opgelost in een bak met water.
  2. De zinkchloride valt uiteen in ionen, in dit geval bijvoorbeeld ZnCl2 en ZN2+.
  3. Het werkstuk wordt negatief geladen en wordt zodoende de kathode. Dit betekent dat de externe stroombron extra elektronen naar het werkstuk zal sturen. Een ander voorwerp zal op de positieve pool worden aangesloten en wordt de anode. Als de stroom loopt, worden beide ondergedompeld in het bad.
  4. Het elektrolytische proces zorgt er nu voor dat de zinkionen neerslaan op het negatief geladen materiaal, de kathode. Door dit proces een aantal keer te herhalen, kan de dikte van de laag beïnvloed worden.

 

Voordelen van galvaniseren

Door een werkstuk te galvaniseren worden de eigenschappen van het oorspronkelijke materiaal verbetert. Afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan het gebruik van het werkstuk, kunnen galvanotechnieken onderstaande voordelen bieden:

 

  • Minder gevoelig voor roest
  • Verbetering van de krasbestendigheid
  • Betere geleiding van stroom
  • Fraaier uiterlijk

 

Kosten zijn een belangrijk aspect in sommige branches om te galvaniseren. Zo is het bijvoorbeeld veel goedkoper om een werkstuk te verkoperen (voorzien van een laagje koper), dan een geheel koperen werkstuk te gebruiken. Zo kan gietwerk bijvoorbeeld voorzien worden van een koperlaag, wat veel goedkoper is dan een heel hekwerk van koper laten maken.

 

Galvaniseren bij Galvano van Wolferen

Galvano van Wolferen is al meer dan 65 jaar de onbetwiste specialist in galvaniseren en aanverwante veredelingstechnieken en oppervlaktebehandelingen. Ons gehele productieproces is gericht op het verduurzamen van metalen producten door het aanbrengen van een sierlaag, anti-corrosielaag of technische laag.

De oppervlaktebehandelingen die wij voor onze klanten uitvoeren zijn o.a. verzinken, vernikkelen, verchromen, vertinnen, passiveren, verbronzen, anodiseren en chromateren.

Voor meer informatie kunt u gebruik maken van ons contactformulier of ons bellen op 0227-600033.