Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Manieren van conversielagen aanbrengen op metalen

Conversielagen zijn hechtende anorganische deklagen op een metaaloppervlak. Een anorganische deklaag bestaat uit een laag gecreëerd door dode organismen, denk hierbij aan bijvoorbeeld klei, zout of zand. Bij het aanbrengen van deze anorganische conversielagen zijn er drie verschillende methoden mogelijk, namelijk: anodiseren, fosfateren en chromateren.

Conversielagen zijn hechtende anorganische deklagen op een metaaloppervlak. Een anorganische deklaag bestaat uit een laag gecreëerd door dode organismen, denk hierbij aan bijvoorbeeld klei, zout of zand. Bij het aanbrengen van deze anorganische conversielagen zijn er drie verschillende methoden mogelijk, namelijk: anodiseren en chromateren.

Anodiseren

Anodiseren is een manier van staalbehandeling door middel van aluminium. Hierbij wordt het staal voorzien van een oxidelaag die ervoor zorgt dat er geen roestvorming kan plaatsvinden. Het aanbrengen van deze oxidelaag kan drie verschillende manieren worden uitgevoerd, door chroomzuur, zwavelzuur en hard anodiseren. 

Bij chroomzuur anodiseren wordt met behulp van zwavelzuur, in combinatie met een elektrochemisch proces een oxidelaag gevormd. Bij zwavelzuur anodiseren wordt het staaloppervlak in een bad met zwavel gedoopt en blijft hier enkele uren in rusten. Tijdens dit proces herstelt het staal zich en laat de oxide vanzelf los. Hard anodiseren geeft dikkere en vooral hardere lagen in vergelijking met zwavelzuur anodiseren. De kleurtint wordt daarom ook vaak donkerder dan bij het anodiseren met chroom- en/of zwavelzuur.

Chromateren

Chromateren is een oppervlakte behandeling geschikt voor aluminium. Hierbij wordt het aluminium voorzien van een dunne chromaat laag die van kleur kan variëren. Chromateren is de goedkoopste conversielaag, dat niet geschikt is voor een buiten toepassing. In sommige gevallen is chromateren een goed en snel alternatief voor een conversielaag. LET OP! chromateren is goed voor de behandeling van staal op de korte termijn. 

Heeft u vragen over de verschillende conversielagen of bent u op zoek naar advies over de verschillende vormen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel: 0227 - 600033.