Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Metaal beschermen tegen corrosie en roest

Roest komt in vele vormen, zoals een bruine schroef of groene uitslag op koper. Roest zorgt ervoor dat het metaal aangetast wordt en verzwakt en tevens oogt het lelijk. Wat is roest precies en hoe kan metaal hiertegen worden beschermd.

Roest komt in vele vormen, zoals een bruine schroef of groene uitslag op koper. Roest zorgt ervoor dat het metaal aangetast wordt en verzwakt en tevens oogt het lelijk. Wat is roest precies en hoe kan metaal hiertegen worden beschermd.

 

Wat is roest?

 

Roest is de bekendste vorm van corrosie. Roest is een aantasting op metaal dat reageert op een combinatie van water en zuurstof. Bij ijzer ontstaat er dan bijvoorbeeld ijzeroxide. Een andere naam voor roesten is ook wel oxideren. Roest wordt vaak als negatief ervaren, dit is omdat het de sterkte en het volume van metaal beïnvloed. Ook ontstaat er een lelijke kleur.

Het verschil tussen roest en corrosie is dat corrosie de overkoepelende benaming is van het aantasten van materiaal, door een reactie met de omgeving. Met roesten wordt specifiek het oxideren bedoeld. Dat is weer een vorm van corrosie.

 

Hoe kan ik roest voorkomen?

 

Roest voorkomen kan heel simpel door de juiste beschermende laag op het metaal aan te brengen. Met oppervlakte behandelingen wordt er een beschermde laag toegevoegd op het originele metaal waardoor het beschermd is tegen de invloeden van buitenaf. Het aanbrengen van die beschermde laag kan op verschillende manieren:

Coaten: bij het coaten wordt er een beschermde verf of laklaag aangebracht. Het voordeel van coaten is dat u het metaal meteen in de gewenste kleur kunt verven en dat het tegelijkertijd beschermd is tegen corrosie.

Verzinken: bij verzinken wordt er een dunne laag zink aangebracht op het originele metaal. Deze laag zorgt ervoor dat er geen roest of oxidevorming optreedt.

Anodiseren: deze behandeling wordt voornamelijk toegepast bij aluminium. Tjdens het anodiseren wordt er een oxidelaag gevormd die slijtvast is. Hierdoor worden de zogenaamde poriën geseald en kan de corrosiewerende werking worden verbetered.

Vertinnen: vertinnen wordt vooral gebruikt in de voedselindustrie omdat het niet giftig is en voedsel geen bijsmaak geeft. Vertinnen biedt een voordeel voor verschillende metalen. Op koper kan het bijvoorbeeld oxidatie voorkomen. De galvanische tinlaag is ook een roestwerende laag.

Passiveren: deze methode houdt in dat de zinklaag passief wordt gemaakt zodat deze laag nog beter bestand is tegen corrosie. Meestal volgt het passiveren na het beitsen. Het chemische proces tijdens het passiveren zorgt er voor dat het laagje chroomoxide op het materiaal wordt hersteld en de corrosiewerende toestand van het metaal weer optimaal is.

Galvano van Wolferen is specialist op het gebied van oppervlakte behandelingen en zorgen er voor dat uw metaal weer volledig corrosiebestendig is. Wilt u meer weten over oppervlaktebehandelingen? Wij voorzien u graag van advies en denken graag met u mee! Maak gebruik van ons contactformulier of bel naar 0227 60 00 33 voor meer informatie.