Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Voordelen van verzinken

Staal is een grondstof met veel mogelijkheden. Het is sterk en kan gemakkelijk verwerkt en bewerkt worden. Alleen kleeft er één nadeel aan staal en dat is dat het zeer vatbaar voor corrosie is. Om te voorkomen dat staal beschadigd en gaat roesten kan verzinken de oplossing bieden. Hierdoor zal de levensduur aanzienlijk verlengd worden. 

Staal is een grondstof met veel mogelijkheden. Het is sterk en kan gemakkelijk verwerkt en bewerkt worden. Alleen kleeft er één nadeel aan staal en dat is dat het zeer vatbaar voor corrosie is. Om te voorkomen dat staal beschadigd en gaat roesten kan verzinken de oplossing bieden. Hierdoor zal de levensduur aanzienlijk verlengd worden. Hieronder een aantal voordelen van verzinken.

 

Levensduur

Door verzinken ontstaat er een zinklegering die slijtvast, stootvast en hard is. Ook zorgt het ervoor dat het product goed bestand is tegen mechanische belasting. Wanneer er alsnog beschadiging optreedt zal er een kathodische bescherming ontstaan vanuit een chemische reactie. Deze zorgt ervoor dat het desbetreffende product niet kan gaan roesten. Deze vorm van bescherming ontstaat alleen in geval van verzinken. Dus ook wanneer er gaten geboord worden in het product zal dat de levensduur niet in gevaar brengen.

 

Bescherming

In het geval van conventionele beschermingssystemen ontstaan er altijd problemen als het gaat om de kanten en hoeken. Hier is de beschermingslaag vaak dunner dan bij de rechte delen. Doordat zink vloeibaar is komt het in alle hoeken en gaten en kan het zelfs iets dikker in de hoeken zijn. Dit is gunstig, omdat op deze plekken het roestproces meestal begint.  Dit geeft ook een extra slijtvaste bescherming aan het product.

 

Patinalaag

Wanneer een product net verzinkt is heeft deze een glanzend uiterlijk. Door de invloed van de atmosfeer zal dit na enige tijd veranderen in een mat uiterlijk. Dit komt door de zinkpatinalaag die ontstaat op het zinkoppervlak. Deze onoplosbare, goed hechtende en beschermende laag bestaat voor een groot deel uit basisch zinkcarbonaat. Hierdoor krijgt het product een stabiel scherm tegen de corrosieve elementen van de omgeving zoals zuurstof en water.

 

Milieu

Wanneer een verzinkt product vervangen dient te worden, zal het materiaal niet verloren gaan. Het zink en staal kunnen volledig worden teruggewonnen en hergebruikt. Door een bepaald product te ontzinken en daarna weer opnieuw te verzinken zal de levensduur aanzienlijk worden verlengd. Hierdoor is verzinken dus geschikt voor renovatie en kan het staal op deze manier een nieuwe bestemming krijgen. Zink is een element dat geen toxische eigenschappen heeft en dus niet belastend is voor mens, dier en milieu.

 

Wilt u weten of uw product geschikt is voor verzinken? Neem dan voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel ons via 0227 - 60 00 33.