Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Waarom materialen verzinken?

Dat metaal een veelzijdig materiaal is weten we allemaal. Helaas heeft metaal ook een nadeel en dat is dat het heel vatbaar is voor corrosie. Door de materialen te verzinken wordt er voorkomen dat de materialen gaan roesten of aangetast worden. Meestal wordt de thermische verzinking toegepast, dit is het onderdompelen van metaal in vloeibaar zink van 450 °C.

Dat metaal een veelzijdig materiaal is weten we allemaal. Helaas heeft metaal ook een nadeel en dat is dat het heel vatbaar is voor corrosie. Door de materialen te verzinken wordt er voorkomen dat de materialen gaan roesten of aangetast worden. Meestal wordt de thermische verzinking toegepast, dit is het onderdompelen van metaal in vloeibaar zink van 450 °C.

 

Wat is verzinken?

Bij verzinken wordt er een dunne laag zink aangebracht. Dit voorkomt dat metalen gaan corroderen, zo treedt er geen roest op.

 

Voordelen van verzinken

Het thermisch verzinken heeft diverse voordelen. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje:  

Goede hechting

Bij thermisch verzinken vindt er een reactie plaats tussen het zink en staal. Hier vormen er 3 ijzer/zink-legeringslagen, afgedekt met een laagje zuiver zink. Die chemische binding is perfect te gebruiken om iets te hechten.

Slijt- en stootvast

De legeringslagen die ontstaan bij de reactie zijn sterker dan staal en daardoor is het extra stoot- en slijtvast.

Holtes

Bij het verzinken is het noodzakelijk dat er ontluchtingsgaten in het materiaal zitten, het zink komt namelijk in elke hoek en in alle gaten. Alle moeilijke plekken worden bereikt door het zink waardoor alles opgevuld en beschermd wordt.

Kantendekking

Alle kanten worden geleidelijk gedekt met een goede sterke zinklaag. Dit is handig omdat de roestprocessen meestal beginnen op de kanten en randen. Doordat het ondergedompeld is in vloeibaar zink zal de roest geen kans hebben om door te breken.

Kathodische bescherming

Omdat zink onedeler is dan staal en gietijzer zullen de kleine beschadigingen niet doorbreken tot roestvorming. Er zal een elektrochemische reactie ontstaan die ervoor zorgt dat er geen roest komt bij kleine krassen en snijkanten van verzinkt staal.

Levensduur

De speciale eigenschappen die de zinklaag heeft zorgen ervoor dat het een bijzonder langdurige bescherming biedt en dat de levensduur flink gerekt wordt.

 

Wilt u graag uw materialen verzinken of heeft u verdere vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0227-600033.