Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Wat is roest precies en hoe kan het voorkomen worden?

Er bestaan allerlei middeltjes om roest te verwijderen, maar het blijkt vaak onvoldoende te werken. Zoals bij veel dingen is voorkomen beter dan genezen. Wij leggen u graag uit hoe u roestvorming kunt voorkomen.

Metaal en roest, het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas is roest een hardnekkig probleem. Er bestaan allerlei middeltjes om roest te verwijderen, maar het blijkt vaak onvoldoende te werken. Zoals bij veel dingen is voorkomen beter dan genezen. Wij leggen u graag uit hoe u roestvorming kunt voorkomen.

 

Wat is roest eigenlijk?

Roest is een reactie. Hiermee bedoelen we de reactie die ijzer heeft als het in aanraking komt met water én zuurstof. Roest treedt niet op als het alleen in aanraking is met water of alleen in aanraking is met zuurstof, beide factoren moeten aanwezig zijn. Roest is geen corrosie maar een vorm daarvan. Corrosie is de aantasting van metalen door oxidatie, als we het over roest hebben bedoelen we die corrosie van ijzer. De reactie die optreedt komt doordat het metaal en ijzer weer graag terug keert naar hun natuurlijke staat (ijzeroxide). IJzer zelf zit in erts. De oorspronkelijke staat van metaal wordt geactiveerd door de zuurstof en water, deze reactie heet ‘oxidatiereactie’. En dat is nou juist het gene wat voorkomen moet worden.

 

Gevaarlijk?

Soms is roest gevaarlijk. Een beetje roest op een tuinhekje is niet mooi, maar vormt natuurlijk geen enkele bedreiging. Maar als er een onderdeel van een auto doorroest, dan kan het absoluut verkeerd aflopen. Het is goed om ijzeren onderdelen van auto’s en machines regelmatig te controleren, want in roest schuilt een gevaar. Als u een beschadiging ziet op de lak van een metaalstuk, repareer dit dan voordat er roest kan ontstaan.

 

De roest verwijderen

Als u gaat googelen naar manieren om roest te verwijderen komt u er waarschijnlijk honderden tegen. Zo is roest te verwijderen met azijn, cola en chemische oplosmiddelen. Zo is roest dus te verwijderen (zij het niet altijd effectief), maar is het niet beter om het materiaal te beschermen tegen roest? Hiermee bespaart tijd, kosten en moeite.

Een verroest oppervlak herstellen kost veel tijd en kan heel veel geld kosten. Het voorkomen van roest is hier de oplossing voor. Als het lukt om roest te verwijderen, zorg dan dat u de aangedane plek daarna goed behandelt waardoor roestvorming in de toekomst wordt tegengegaan.

 

Beschermen

Roest ontstaat dus door aanraking met water en zuurstof. De oplossing om het materiaal te beschermen is dus om een van de twee factoren weg te laren. Dit kan bijvoorbeeld door het materiaal te bedekken met een bepaalde coating. Bij auto’s is dit bijvoorbeeld de lak. De coating die aangebracht wordt kan verschillen per materiaal. Wij kunnen elk materiaal waar roest op ontstaat beschermen. Een specialist zorgt dat het materiaal optimaal wordt beschermd met een duurzame coating. Vaak gaat zo’n laag weer jaren mee.

Heeft u vragen over het voorkomen van roest of wilt u meer informatie over onze metaalbewerkingen? Neem dan voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel ons via 0227 - 60 00 33.