Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Welke soort oppervlaktebehandeling wordt waarvoor gebruikt?

Een oppervlaktebehandeling of coating is het toebrengen van een deklaag op een ondergrond. Deze deklaag beschermt het materiaal tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar welk soort oppervlaktebehandeling wordt waarvoor gebruikt? Wij zetten ze op een rijtje.

Een oppervlaktebehandeling of coating is het toebrengen van een deklaag op een ondergrond. Deze deklaag beschermt het materiaal tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar welk soort oppervlaktebehandeling wordt waarvoor gebruikt? Wij zetten ze op een rijtje.

 

Surtec 650 chromateren

SurTec 650 chromateren is een oppervlaktebehandeling waarbij een chromaatlaag of conversielaag gevormd wordt. Door deze chemische bewerking wordt de toplaag van het aluminium omgezet in een aluminiumverbinding. Deze dunne laag, die gevormd wordt door SurTec 650 chromateren, biedt uitstekende bescherming tegen roest en een goede hechting voor diverse laksoorten. Ook na het lakken van het aluminium zal de SurTec 650 chromaatlaag/conversielaag bescherming blijven bieden tegen roest.

 

Verzinken

Bij verzinken wordt er een beschermende laag aangebracht op een metalen onderdeel om zodoende roestvorming te voorkomen. De zinklaag die aangebracht wordt op het metalen onderdeel omsluit het gehele onderdeel. Daardoor is het onmogelijk dat het oorspronkelijke materiaal nog in aanraking komt met lucht of water. De oppervlakte van de zinklaag reageert met zuurstof en/of water, waarna er een zogenaamde oxidelaag vormt. Deze oxidelaag zorgt ervoor dat er geen roestvorming plaats kan vinden.

 

Passiveren

Passiveren is het passief maken van de zinklaag, zodat deze laag nog beter bestand is tegen corrosie (roest). Het passiveren van metalen (voornamelijk RVS, staal en aluminium) volgt meestal na het beitsen. Het chemische proces tijdens het passiveren zorgt ervoor dat het laagje chroomoxide op het materiaal wordt hersteld en de corrosiewerende toestand van het metaal weer optimaal is.

 

Anodiseren

Anodiseren is een elektrolytische oppervlaktebehandeling dat veelal gebruikt wordt bij aluminium. De oxidelaag die door middel van anodiseren gevormd wordt op deze materialen is slijtvast en hard. In het vervolg kan, door het ‘sealen’ van de zogenaamde poriën de corrosiewerende werking worden verbeterd. Het anodiseren zoals wij dat doen is het ‘standaard’ anodiseren, ook wel blank anodiseren genoemd. Blank anodiseren is de meest toegepaste vorm van anodiseren.

 

Vernikkelen

Vernikkelen wordt als oppervlaktebehandeling tweezijdig ingezet. Enerzijds kan een nikkellaag dienen als decoratieve laag, maar anderzijds kan vernikkelen ook gebruikt worden als onderlaag voor bijvoorbeeld verchromen of verkoperen.

 

Verchromen

Verchromen is het aanbrengen van een chroomlaag op een metalen onderdeel. Het  is een veel voorkomende oppervlaktebehandeling. De populariteit van verchromen is te danken aan verschillende eigenschappen van zowel het proces als de uiteindelijke chroomlaag. Zo zijn de kosten van verchromen relatief laag en biedt het toch een uitstekende corrosiewerende laag met goede bescherming en een sterke, slijtvaste laag.

 

Vertinnen

Vertinnen is een veel toegepaste oppervlaktebehandeling in de conservenindustrie. Reden hiervoor is dat een tinlaag niet giftig is en voedsel geen bijsmaak geeft. Vertinnen wordt hierdoor veel gebruikt bij blikken om voedsel in te bewaren. Daarnaast biedt vertinnen een goede roestwerende laag en is het resistent tegen tal van chemische stoffen.

 

Verkoperen

Verkoperen is een oppervlaktebehandeling waarbij, veelal staal en RVS producten, worden voorzien van een koperen laag. Deze koperlaag wordt toegepast als zogenaamde ‘technische laag’ of als sierlaag. Als technische laag wordt verkoperen bijvoorbeeld gebruikt bij afdichtingsringen in de installatietechniek. Een koperen sierlaag wordt vaak aangebracht op lampen, meubels en scheepsonderdelen.

 

Vermessingen

Vermessingen is een oppervlaktebehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een koper-zinklegering om een nieuwe laag (=messinglaag) aan te brengen op een metalen product of onderdeel. Het uiteindelijke resultaat (kleur) na het vermessingen is afhankelijk van de koper-zink verhouding. De messinglaag heeft een gelige kleur, waardoor deze soms ook wel geel koper genoemd wordt.

De messinglaag is niet aanloopbestendig. Hiermee wordt bedoeld dat de laag in verloop van tijd een waas kan krijgen. Dit kan worden voorkomen, of in ieder geval uitgesteld, door het aanbrengen van een blanke laklaag na het vermessingen. Een messinglaag kan aangebracht worden met een matte, satijnglans of hoogglans afwerking en wordt veel gebruikt op RVS en stalen producten

 

Voor meer diepgang in de verschillende behandelingen verwijzen wij u naar het kopje ‘Diensten’ hier wordt er dieper in gegaan op iedere soort behandeling. Voor vragen of meer informatie kunt u ons bereiken via 0227 60 00 33 of gebruik maken van ons contactformulier.