RVS is een staalsoort dat kan gaan roesten. De oxidelaag van RVS is dun en kwetsbaar en kan snel beschadigen. Door RVS te beitsen wordt het ontdaan van deze bovenste laag. Vervolgens komt er een laag overheen om ervoor te zorgen dat RVS roestvrij blijft. Dit noemen we ook wel passiveren. Galvano en van Wolferen is specialist in diverse oppervlaktebehandelingen, zoals beitsen en passiveren.

Wat is beitsen en passiveren?            

Beitsen en passiveren van RVS worden vaak samen genoemd, maar zijn wel twee verschillende behandelingen. Bij het beitsen van RVS wordt het staal bewerkt met een beitsmiddel. Hierdoor worden ijzerdeeltjes en carbides als het ware weggegeten. Vervolgens wordt het RVS met hoge druk gereinigd met zuurstofrijkwater.

Als de laag is verwijderd van het RVS staat het open voor interactie met zuurstof. Hierdoor kan de corrosiebestendige toplaag weer terug groeien. Dit duurt ongeveer 48 uur. Door RVS te passiveren kan dit versneld worden. Het RVS wordt dan behandeld met salpeterzuur en vervolgens weer onder hoge druk gereinigd. Hierdoor groeit de toplaag binnen een half uur aan. Als dit is gedaan wordt het RVS afgespoeld met mineraalarm water. Hierdoor is het staal snel weer te gebruiken en gaat het niet roesten of corroderen.

Het effect van beitsen en passiveren

Wanneer RVS wordt bewerk, ontstaan er beschadigingen en verarming van de oxidehuid. Deze laag/huid wordt volledig herstelt dankzij het beitsen en passiveren. De kwaliteit van RVS wordt door deze oppervlakte behandeling enorm verbeterd. Daarnaast krijg het RVS een mooiere uitstraling en het krijgt het zijn corrosiewerende eigenschappen terug.

Afmetingen RVS

Galvano van Wolferen kan RVS beitsen en passiveren met een maximale maat van 7000 mm x 19000 mm x 1900 mm (lxbxh). Als het om sproeibeitsen gaat dan hanteren we de volgende maximale maten: 3500 mm x 1500 mm x 1500 mm.

Wilt u meer informatie over het beitsen en passiveren van RVS? Galvano van Wolferen adviseert u graag. Neem voor advies, meer informatie of het aanvragen van een offerte contact met ons op via 0227 – 600 033 of vul ons contactformulier in.