Vaak staan stalen onderdelen in een omgeving waar het wordt blootgesteld aan temperatuur- en vochtigheidsschommelingen. Dit kan invloed hebben op staal en zorgt voor roest en oxidatie. Door het staal te galvaniseren kan het staal worden bescherm tegen roest. Galvano van Wolferen legt uit hoe dit werkt.

Bescherming van staal door galvaniseren

Galvaniseren wordt ook wel verzinken genoemd en wordt ingezet om staal te beschermen tegen corrosie. Door een dunne zinklaag aan te brengen op het staal, wordt voorkomen dat het onderdeel corrodeert. Hierdoor treedt er geen roest- of oxidevorming op.

De zinklaag omsluit het stalen onderdeel volledig. Hierdoor kan het staal niet in aanraking komen met lucht, water of andere invloeden van buitenaf. Het oppervlakte van de zinklaag reageert met water en/of zuurstof en vormt een oxidelaag. Deze laag zorgt ervoor dat er geen corrosie op kan treden.

Hoe werkt galvaniseren?

Om het staal goed te kunnen beschermen tegen roest worden de volgende stappen doorlopen:

  • Biologisch dompel ontvetten + spoelen
  • Elektrolytisch kathodisch ontvetten + spoelen
  • Beitsen + spoelen
  • Elektrolytisch anodisch ontvetten + spoelen
  • Neutraliseren + spoelen
  • Proceslaag aanbrengen (verzinken)
  • Spoelen
  • Drogen


Na het galvaniseren/verzinken start het passiveren. Hierdoor wordt de zinklaag ongevoelig voor de inwerking van zuurstof.

Waar kan het proces op worden toegepast?

Galvaniseren of verzinken is zeer geschikt voor stalen/metalen producten die worden blootgesteld aan de open lucht of nabij water worden gebruikt. Een zinklaag zorgt ervoor dat het staal goed beschermd is en dat roest wordt voorkomen. Galvaniseren kan bijvoorbeeld worden toegepast op magazijnstellingen, machineonderdelen, bouten en moeren, lampen, meubelonderdelen, jachtbouw etc.

Heeft u een stalen product dat u wilt beschermen tegen corrosievorming? Galvano van Wolferen staat voor u klaar. Neem voor alle mogelijkheden en meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0227 – 60 00 33.