Verzinken is een oppervlaktebehandeling, waarbij zink wordt aangebracht op staal. Deze zinklaag biedt bescherming tegen corrosie. Onbehandeld is staal zeer gevoelig voor corrosie. Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw materialen worden aangetast en gaan roesten.

Voordelen van verzinken

Verzinken biedt een aantal voordelen. Zo gaat bij het verzinken het zink een reactie aan met het staal. Hierdoor wordt het afgedekt met een laagje zuiver zink. De chemische binding zorgt voor een goede hechting. Andere voordelen van verzinken zijn:

  • Tijdens het verzinken ontstaan er legerinslagen die in de meeste gevallen harder zijn dan het staal. Hierdoor is de zinklaag goed bestand tegen stoten en slijtage.
  • Bij het verzinken dringt het vloeibare zink door in alle hoeken en gaten. Moeilijk bereikbare plaatsen zoals kieren, binnenzijde en naden worden voorzien van een gelijkmatige zinklaag.
  • Het verzinken zorgt voor een dikkere zinklaag op hoeken en randen. Het roestproces begint vaak op die plaatsen, waardoor het gunstig is dat er op die plekken een dikkere laag zit.
  • Dankzij het verzinken ontstaat er een langere levensduur van het staal.
  • Verzinken biedt een bescherming dat slijt- en stootvast is en goed bestand is tegen mechanische belasting. Wanneer er een beschadiging ontstaat, treedt er een chemische reactie op. Dit wordt de kathodische bescherming genoemd. Hierdoor gaat een goed verzinkt product niet roesten. Alleen verzinken biedt deze unieke bescherming.

Thermisch of elektrolytisch verzinken

Er bestaan twee manieren als het gaat om verzinken: thermisch en elektrolytisch. Dit zijn verschillende processen. Zo is de zinklaag bij elektrolytisch verzinken dunner dan bij thermisch verzinken. Daarnaast is die manier minder geschikt voor het verzinken van holle ruimtes. Bij thermisch verzinken is dit niet het geval. Thermisch verzinken zorgt ervoor dat een product jarenlang in de buitenlucht kan blijven staan, zonder roestvorming. Elektrolytisch is meer geschikt voor producten die binnen staan.

Toepassing verzinken

Verzinken is bij uitstek geschikt om toe te passen op producten die in de open lucht of vlak bij water worden gebruikt. Een beschermende zinklaag zorgt voor sterke verbinding tussen de zinklaag en het staal of metaal. Verzinken van staal is vooral geschikt om toe te passen op:

  • Machineonderdelen
  • Bouten en moeren
  • Meubelonderdelen
  • Jachtbouw
  • Lampen

Galvano van Wolferen is specialist op het gebied van verzinken. Wilt u meer informatie over verzinken ontvangen of bent u benieuwd of wij uw product kunnen bewerken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0227-600033.