Anodiseren is een behandelmethode, ook wel oppervlaktebehandeling genoemd, dat veelal wordt gebruikt voor aluminium. Hoe werkt anodiseren precies, wat levert het op en waar wordt geanodiseerd aluminium toegepast? Galvano van Wolferen is specialist op het gebied van oppervlaktebehandelingen en geeft antwoorden op alle vragen.

Wat is anodiseren precies?

Corrosie tast metalen zoals aluminium aan. Wanneer aluminium in contact komt met verontreinigingen kan er roest/corrosie ontstaan en wordt de beschermlaag van het aluminium aangetast. Om dit te voorkomen en het aluminium goed te beschermen is anodiseren een goede oplossing.

Tijdens het anodiseren wordt er middels een elektrochemisch proces een oxidelaag gevormd op het aluminium. Bij veel oppervlaktebehandelingen krijgt het metaal een laagje op het materiaal. Bij anodiseren gebeurd dit niet. De laag die wordt gevormd, ontstaat uit het metaal dat behandeld wordt. Hierdoor blijft de uitstraling van het anodiseren bewaard.

Hoe werkt anodiseren?

Anodiseren wordt gedaan in een aantal stappen. Het begint met een reiniging van het metaal. Vervolgens kan het worden geëtst. Dit wordt alleen gedaan als de dikte van het metaal moet worden verkleind. Is dit niet nodig, dan wordt deze stap overgeslagen. Vervolgens vindt het anodiseren plaats. Het metaal ondergaat een elektrochemisch proces en door zwavelzuur wordt de laag gewordt. Als laatste stap wordt het metaal geseald in een koud bad en sluit het volledig af.

Het aluminium wordt ondergedompeld in een zuur elektrolyt bad. Het aluminium werkt als een anode. De zuurstof ionen worden vrijgemaakt uit de elektrolyt om te combineren met de aluminiumatomen aan het oppervlak.

Voordelen van anodiseren

Anodiseren van metaal/aluminium kent diverse voordelen. Zo blijft het aluminium beschermd en daardoor langer mooi. Er ontstaat een harde, slijtvaste laag dat het materiaal goed beschermd. Dit is goed voor de duurzaamheid en de levensduur van het materiaal. Anodiseren zorgt ervoor dat het materiaal geschikt is als duurzaam bouwmateriaal.

Waar wordt geanodiseerd metaal toegepast?

Geanodiseerd aluminium wordt voor veel toepassingen ingezet. Denk aan de productie van industriële en consumenten goederen. Zo wordt het gebruikt bij de constructie van apparatuur en bouwmaterialen. Voor veel eindtoepassingen kan het geanodiseerde aluminium worden ingezet.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van anodiseren of bent u benieuwd naar de juiste behandeling van uw producten? Onze specialisten staan voor u klaar. Maak gebruik van het contactformulier of bel naar 0227 – 60 00 33.