Anodiseren is een metaalbewerkingstechniek dat vaak wordt toegepast op aluminium. Er wordt op een kunstmatige manier een oxidelaag op het aluminium aangebracht tijdens het anodiseren. Hierdoor wordt corrosie voorkomen en wordt de levensduur van aluminium verlengd. Wat zijn de voordelen van anodiseren en hoe gaat het proces van anodiseren in zijn werk? Galvano van Wolferen geeft antwoorden op al uw vragen.

Wat is anodiseren precies?

Anodiseren is een elektrochemisch proces waarbij er een oxidelaag wordt gevormd op aluminium. Deze beschermende laag zorgt ervoor dat het aluminium goed wordt beschermd. Tijdens het anodiseren wordt er geen extra laag op het aluminium aangebracht. Maar er wordt een laag opgebouwd uit het bestaande aluminium. Doordat de laag volledig is geïntegreerd met het aluminium, is er een sterke verbinding.

Hoe werkt anodiseren?

Tijdens het anodiseren wordt het aluminium met behulp van zwavelzuur en een elektrochemisch proces voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt in de volgende stappen:

  1. Het aluminium wordt allereerst volledig gereinigd en ontdaan van de natuurlijke oxidelaag en vuil.
  2. Deze tussenstap is niet verplicht, maar het kan zijn dat er wordt gekozen om het materiaal voor het anodiseren te etsen. Dit kan worden ingezet om de dikte van het aluminium te verkleinen.
  3. Vervolgens volgt het anodiseren, waarbij het materiaal wordt ondergedompeld in een bad met zwavel- of chroomzuur. Hier ontstaat de oxidelaag.
  4. In een koud bad wordt het aluminium geseald en sluit de oxidelaag zich volledig af.

Wat zijn de voordelen van anodiseren?

Anodiseren brengt diverse voordelen met zich mee. Het is een belangrijke stap waardoor het aluminium wordt beschermd. Daarnaast blijft het materiaal langer mooi en is de corrosieweerstand verhoogd. De laag die ontstaat door het anodiseren is hard en slijtvast, waardoor er een optimale bescherming is. Dit maakt het aluminium duurzaam. De oxidelaag dient ook ter decoratie en kunnen het aluminium mooier maken.

Aluminium laten anodiseren

Galvano van Wolferen is expert op het gebied van diverse oppervlaktebehandelingen, zoals anodiseren. Wilt u uw materialen laten behandelen en beschermen tegen roest? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.