Anodiseren is een oppervlaktebehandeling waarbij er een oxidelaag wordt gevormd op metalen als aluminium. Deze laag is hard en slijtvast. Dankzij deze oxidelaag wordt corrosie tegen gegaan en blijft het metaal vrij van roest.

Hoe werkt anodiseren?

Het metaal (in veel gevallen aluminium) wordt voorafgaand het proces gereinigd en van de natuurlijke oxidelaag ontdaan. Vervolgens wordt het metaal in een bad met zwavelzuur gelegd. Het bad heeft een spanningsverschil tussen anode en kathode. Hierdoor reageert metaal zoals aluminium versneld met zuurstof en het zwavelzuurwater. Als reactie hierop vormt aluminium een oxidelaag aan het oppervlakte. Deze laag is corrosiewerend en geeft een mooie afwerking. Na het anodiseren wordt het metaal geseald. De oxidelaag wordt volledig afgesloten en houdt daarmee corrosie tegen.

Bij veel oppervlaktebehandelingen wordt er een laag op het metaal of staal gevormd. In het geval van anodiseren wordt er geen extra laag aangebracht. De aluminiumlaag dat ontstaat door het anodiseren wordt opgebouwd uit het materiaal dat anodiseert. De metalen uitstraling van het materiaal blijft hierdoor bewaard.

Wat zijn de voordelen van anodiseren?

Aluminium anodiseren geeft een aantal voordelen. Zo is het aluminium beschermd. De corrosieweerstand wordt verhoogd en het blijft langer mooi. Dankzij de harde laag die op het aluminium wordt gevormd, wordt de levensduur van het materiaal vergroot. Het wordt duurzamer om mee te bouwen. Naast dat het bescherming biedt, maakt anodiseren het metaal ook mooier. Het is mogelijk om uit verschillende kleuren te kiezen. In de meeste gevallen wordt blank anodiseren toegepast.

Wat kost anodiseren?

Galvano en van Wolferen kan onderdelen anodiseren tot een maximale maat van 3000 mm x 500 x 1000 mm (lxbxh). De kosten van het anodiseren zijn afhankelijk van de vorm, de maat van het product en het aantal producten.

Bent u benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van anodiseren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Vul het contactformulier in of bel naar 0227 – 60 00 33.