Bij patineren wordt er op een kunstmatige manier patin op het metaal aangebracht. Patin is een oxidelaag op koper, lood, zink en brons en geeft metaal een natuurlijke kleur. Het is mogelijk om de kleur door een oppervlaktebehandeling kunstmatig te maken. Bij lood en zink heeft het patina een donkergrijze kleur. Bij brons is het vaak groen, maar het kan ook kunstmatig donkerbruin worden gemaakt. Door het te patineren krijgt het metaal een oxidelaag. Deze laag beschermt tegen roest.

Het proces van patineren

Patineren is eigenlijk het oxideren van metalen. Dit zorgt voor een mooie verkleuring van het metaal en dat uit zich in prachtige kleuren. De patinalaag wordt bepaald door de temperatuur en luchtvochtigheid. Patineren is een doorlopend proces, waarbij de verkleuring niet stopt. Met messing, koper en Corten staal is het mogelijk om prachtige patina’s te creëren. De kleur ontstaat door het materiaal in een speciaal bad met beits onder te dompelen. Vervolgens wordt het geschuurd, geëgaliseerd en weer ondergedompeld. Dit wordt net zo vaak herhaald tot de juiste kleur ontstaat.


Dankzij het patineren krijgt het metaal een mooie kleur. Het heeft een hoge maatvastheid en de corrosiebestendigheid verhoogt. Een ander voordeel is dat er een gladde, aan de ondergrond aangepaste, kleur verschijnt.


Patineren wordt met name toegepast op metalen voor interieurinrichting, meubelbouw en luxe jacht- en scheepsbouw.

Metaal laten patineren door Galvano van Wolferen

Galvano van Wolferen heeft meer dan 70 jaar expertise in huis. Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis kunnen we voor een prachtig kleuringsproces zorgen. Er zijn vele kleuren en designs mogelijk. Naast het bewerken van metaal kunnen we ook custom-made wensen verwerken. Denk hierbij aan logo’s of designaccenten.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan contact met ons op om te bespreken hoe wij uw product kunnen bewerken. Bel naar 0227 – 60 00 33 of maak gebruik van het contactformulier.