Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Bruineren

Bruineren wordt ook wel verbronzen of patineren genoemd. Dit is een siertoepassing voor metaal en maakt het materiaal bruin/zwart. Dit kan met name toegepast worden op metaal voor meubels, interieur, hotel- en horeca-inrichting. Het heeft als doel om metaal te verfraaien, maar beschermt ook tegen de inwerking van lucht en vocht.

Hoe werkt bruineren?

Bij bruineren wordt er op metaal een gelijkmatige, diepzwarte koperoxidelaag aangebracht. Daardoor krijgt het metaal een prachtige bruin/zwarte kleur en wordt de corrosiebestendigheid verhoogd. Het onderdeel wat van koper of messing is gemaakt, kan worden ondergedompeld in een bruineerbeits. Ook ijzer of rvs wat al is verkoperd of vermessingd kan deze behandeling ondergaan. De beits is een speciaal zuur, waarbij er chemisch koperoxide gevormd wordt.

De laag ontstaat door het materiaal te onderdompelen, vervolgens te schuren en egaliseren en weer onder te dompelen. Dit wordt net zo vaak gedaan totdat de juiste kleur ontstaat. Daarna spoelen en drogen we het materiaal. Vervolgens wordt het materiaal behandeld met wax en kunnen er diverse verkleuringen ontstaan. Dit geeft het dynamische effect wat brons heeft. Dit mooie effect valt niet na te maken met een andere coating.

Voordelen van bruineren

Bruineren van metaal brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Geeft het oppervlak een mooie kleur
  • Heeft een hoge maatvastheid
  • Verhoogt de corrosiebestendigheid
  • Een gladde, aan de ondergrond aangepaste, kleur

Toepassing

Bruineren van metaal wordt onder andere uitgevoerd voor:

  • Luxe jacht- en scheepsbouw
  • Meubelbouw
  • Interieurinrichting

Advies

Wilt u metaal laten bruineren, verbronzen of patineren? Galvano van Wolferen is specialist op het gebied van oppervlaktebehandelingen en kan dit voor u uitvoeren. Wij adviseren u graag over de juiste behandeling en denken met u mee. Neem voor meer informatie of advies contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0227 60 00 33.