Vermessingen is een oppervlaktebehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een koper-zinklegering om een nieuwe laag (=messinglaag) aan te brengen op een metalen product of onderdeel. Het uiteindelijke resultaat (kleur) na het vermessingen is afhankelijk van de koper-zink verhouding. De messinglaag heeft een gelige kleur, waardoor deze soms ook wel geel koper genoemd wordt.

De messinglaag is niet aanloopbestendig. Hiermee wordt bedoeld dat de laag in verloop van tijd een waas kan krijgen. Dit kan worden voorkomen, of in ieder geval uitgesteld, door het aanbrengen van een waxlaag na het vermessingen. Een messinglaag kan aangebracht worden met een matte, satijnglans of hoogglans afwerking en wordt veel gebruikt op RVS en stalen producten. Tevens wordt messing als basis gebruikt voor het bruineren of patineren van oppervlaktes.

Voor het aanbrengen van een messinglaag op metalen onderdelen kunnen wij een maximale maat verwerken van 1800mm x 400mm x 800mm (lxbxh).

Vermessingen als veelzijdige basis

Een messinglaag kan om verschillende redenen worden aangebracht op een metalen onderdeel of product. Zo kan de messinglaag dienen als decoratieve sierlaag, als ondergrond voor rubberbekleding en kunnen na het vermessingen alle mogelijke toplagen op het product worden aangebracht.

Het vermessingen van een product is dus een goede basis voor een veelvoud aan vervolgstappen en andere oppervlaktebehandelingen.

 

Methode/proces vermessingen

Het vermessingen van metalen onderdelen doen wij op de volgende methode:

 • Biologisch dompel ontvetten + spoelen
 • Elektrolytisch kathodisch ontvetten + spoelen
 • Beitsen + spoelen
 • Elektrolytisch anodisch ontvetten + spoelen
 • Neutraliseren + spoelen
 • Proceslaag aanbrengen (vermessingen)
 • Spoelen
 • Drogen

TOEPASSINGEN VERMESSINGEN

Zoals hierboven omschreven wordt vermessingen voor verschillende redenen uitgevoerd. Vermessingen wordt veel gebruikt in onderstaande branches:

 1. Meubel- en interieurbouw
 2. Gevelbekleding
 3. Jachtbouw
 4. Paneel en tegel productie

Twijfelt u of wij uw product kunnen vermessingen of wat de beste oppervlaktebehandeling is? Wij voorzien u graag van advies en denken graag met u mee! Bel ons op 0227 60 00 33 of maak gebruik van ons contactformulier.